Cum te pregătești pentru o sesiune de coaching

Pregătiri pentru sesiunea on-line

Pentru sesiunile online facilitate de mine, te invit să citeşti următoarele recomandări.

În funcţie de ora de începere a sesiunii online, asigură-te că te loghezi cu 10 minute mai devreme la linkul trimis şi că ai pregătit:
1. Dispozitivul de pe care te vei conecta şi alte echipamente de care ai avea nevoie
2. Spaţiul în care vei sta pentru a participa la webinarii
3. Pe tine însuţi/ însăţi 

1. Pregătirea dispozitivului şi echipamentelor  
– Poţi să participi la întâlnire de pe laptop/ PC, tabletă sau telefon, pe care să fie instalată aplicaţia Zoom (este o aplicație gratuită) şi, pe cât posibil, echipamentul să fie alimentat la priză (pentru a nu avea surpriza să rămâi fără baterie în timpul întâlnirii). Recomand laptop sau PC. Dacă intri pe Zoom de pe telefon și nu ai acces audio de pe telefon, selectează Call via Device Audio, de la Join Audio, în partea stângă-jos a ecranului.
– Pentru o interacţiune cât mai bună şi crearea şi perceperea cât mai reală, recomand ca aceste echipamente să aibă cameră video. Camera video te va “ţine în priză” şi pe tine şi pe mine.
– Dacă foloseşti telefonul sau tableta, găseşte o soluţie să stea fix/sprijinit, ideal într-un suport, pentru a avea mâinile libere şi nici eu să nu ameţesc când te privesc.
– Asigură-te că ai o pereche de căști cu microfon pe care le poți folosi. Nu te baza pe cele încorporate în echipament. Merge să folosești și un sistem hands-free, dacă nu ai altceva la îndemână. Când nu vorbești sau nu ai implicare activă, te rog pune microfoul pe „mute” din aplicaţie. Activează sonorul atunci când participanţii sunt invitaţi să vorbească şi când ai ceva de împărtăşit.
– Dacă nu ești fan al tehnicii IT, solicită sprijinul cuiva care știe şi instalează aplicația Zoom pe PC / laptop/ tabletă/ telefon. Îți recomand să faci câteva exerciții de conectare cu un prieten. Vezi pe ce butoane să apeși ca să poți vorbi sau scrie în chat, cum să pui microfonul pe „mute” atunci când nu vorbești, cum porneşti camera video şi altele. Meniul aplicației este destul de intuitiv şi în 10 – 15 minute poţi să te familiarizezi cu el.
– Pregătește un alt echipament pentru back-up (telefon sau tabletă) şi asigură-te că şi pe acesta ai aplicația instalată şi ești familiarizat/ă cu butoanele. Pe telefon sau tabletă meniul este similar, dar e important să te obișnuiești cu el. De asemenea, ai în vedere să fie pus la încărcat (conectat la priză) pentru că o astfel de conexiune solicită mult bateria telefonului şi uneori se descarcă mai mult decât îl poate încărca.
– Chiar dacă ai mai comunicat pe Zoom şi echipamentele tale funcționează minunat, te invit să mai verifici o dată înainte de întâlnire.

2. Pregătirea spaţiului în care vei sta pentru a participa la sesiunea online
– Alege un loc în casă/ birou unde să fii cât mai puțin deranjat/ă;
– Asigură-te că este un loc unde ai semnal bun (eventual cât mai aproape de router);
– Fă ordine în acel loc, astfel încât să nu fii distras/ă de alte elemente;
– Să nu fie un loc prea confortabil ca să nu te „relaxezi” prea tare, adică nu pe pat; e recomandat să stai pe cât posibil în șezut şi, eventual, să poţi nota;
– Poziţioneză-te (ideal) cu fața spre sursa de lumină naturală sau să ai o veioză în zonă care să îți lumineze trăsăturile, mai ales dacă ești într-o parte mai întunecată a casei sau e seară și nu vrei lumină puternică în cameră. Evită să te așezi cu spatele la o fereastră (dacă nu e noapte) sau la o sursă de lumină (lustră, lampadar, veioză) pentru că vei fi contre-jour ceea ce te va face să arăți ca un cap negru din care izvorăște lumina.
–  Caută niște cărți/ caiete/ dosare și pune laptopul pe o poziție mai ridicată, astfel încât să îți vină ușor să privești în camera video. (aici ai o soluție folosită de mine uneori: un grătar de la microunde). Când privești, priveşte spre cameră – astfel oamenii vor percepe că te uiți la ei. Fă posibil să te vezi de la mijloc în sus dacă va trebui să vorbești, iar ceilalţi să nu aibă percepţia că cineva le vorbește de sus. Însă, cel mai important este ca ţie să îţi fie cât mai confortabil.
– Pregăteşte lângă tine ceva pentru notat (agendă/coli şi 2 -3 instrumente de scris), eventuale materiale trimise în prealabil pe email
– Pentru că e important să fim hidratate/ hidrataţi în acest proces, neapărat pune-ţi la îndemână apă, cu grijă la spaţiul ales ca să nu o loveşti din greşeală şi să nu o verşi peste echipamente şi/sau alte materiale.
– Recomand să mănânci ceva înainte de a începe pentru a avea această nevoie împlinită.
– Anunță-i pe cei de acasă/ birou despre momentul/ programul tău:  (spune-le clar intervalul orar) şi de faptul că ne vom strădui să ne ținem de el. Dar pentru că este live şi nu este înregistrat, este posibil să depăşească cu câteva minute sau chiar să se termine mai devreme, în funcţie de cum suntem prinse/ prinşi în procesul de conectare cu noi însene/ înșine.
– Pe cât posibil, rezolvă tot ce ai de rezolvat pentru job sau pentru familie sau personal ce ar putea apărea în timpul întâlnirii, astfel încât să stai cu mintea la întâlnirea noastră şi la situaţiile pe care le vei lucra.

3. Pregătirea ta
– Fii pregătit/ă să te alături întâlnirii mental, emoţional şi fizic, atât audio, cât şi video. Ce ar însemna asta? Să arunci o privire în oglindă, eventual să te priveşti în ochi şi să vezi cum poţi să faci să fii într-o formă cât mai bună pentru a te simţi bine şi pregătită de întâlnirea cu tine însăţi/ însuți. Eventual să îți aranjezi părul, să te dai cu ruj, să te machiezi și să te îmbraci confortabil, dar nu extrem de confortabil (poţi alege o cămașă sau o rochiță sau un tricoul lejer). Cum te simți bine, aşa este cel mai bine.
E important să nu porţi grija hainelor sau a aspectului exterior (dacă ţi-ai făcut sau nu manichiura, dacă te-ai vopsit sau nu , dacă te-ai machiat sau nu, dacă te-ai bărbierit sau nu). Fă înainte ce știi că ai de făcut (spălat păr, unghii, etc.) ca să fii în cea mai bună stare a ta. Atât cât poţi.
Când vorbeştivorbește rar (poate exista un delay atât pe video, cât și pe audio) şi cu grijă la timpul sesiunii. Verifică care este intenţia cu care vorbeşti.
– Cu câteva momente înainte de a începe sesiunea, setează-ţi mental intenția de participare şi de a te conecta cât mai mult la energia grupului, să priveşti cu interes, curiozitate, contribuţie şi responsabilitate acest mod de interacţionare pentru a îţi fi cât mai de folos.
– Deși vom fi online, sesiunea va fi cât se poate de interactivă.
– Sesiunea de coaching este despre schimbarea pe care vrei să o faci în viața ta. Poate te simți blocată sau încătușată, poate simți confuzie sau temere legat de ceea ce dorești să obții.

Vreau să te asigur de două aspecte foarte importante:
1. tot ce vom discuta în sesiunea de coaching rămâne confidențial, doar între tine și mine.
2. indiferent de situația pe care o ai, voi trata cu blândețe și grijă ceea ce îți dorești, adică fără judecăți și cu fermitate pentru ca tu să păstrezi conectarea cu dorința ta.

Eu pot crea acest spațiu și să te ajut să treci cu ușurință prin perioade de tranziție. De la starea de acum la visul împlinit de mâine.

Indiferent ce ţi s-a întâmplat sau nu ţi s-a întâmplat în timpul zilei sau în ultima perioadă, vino … aşa cum ești emoţional. Vom face împreună zoom in şi zoom out.

Abia aştept să ne revedem și în online.

Cu mult drag,

Lăcră

Share Button