– Dar o pungă normală nu ai? m-a întrebat cineva aflat în vizită la mine, care se oferise să meargă să cumpere de la Mega-ul de la colțul blocului meu. Privesc la sacoșa oferită și întreb:
– Să înțeleg că e cam roșie pentru tine?
– Nu, mă! Una de plastic.
– Nu, mă! Nu am! îi răspund
Asta e! Recunosc că ceea ce pentru unii e normal, nu întotdeauna e normal și pentru mine. Și mai ales recunosc că am o relație specială cu pungile care nu sunt din plastic. Eu zic că este o relație normală, poate nu neapărat tradițională. Oricum, cert este că relația asta cu pungile a devenit cunoscută de mulți, încât într-o zi m-a sunat purtătorul de cuvânt al unei instituții și mi-a cerut o sacoșă de pânză pentru că „domnul comandant merge la o conferință la Russe și nu e frumos să ducă materialele în pungi de plastic.” I know, I know…. Poker face with an angel smile! Ce pot să vă mai zic e că, în timp, s-a creat o frăție a sacoșelor cu peste 40 de modele.
– Da, știu: un Ursus Cooler fără alcool și …. fără pungă, nu? mă întreba zâmbind vânzătoarea de la nonstopul din blocul în care am locuit 15 ani. M-am mutat vara trecută, iar la colțul blocului unde locuiesc acum, am un mare Mega Image, de unde îmi fac cumpărăturile.
– Punguță? eram întrebată când ajungeam la casă. După mai bine de 6 luni de cumpărături zilnice, m-am obișnuit cu ei. Ne salutăm ca niște buni vecini, ne întrebăm ce mai e nou, cum o mai ducem, cum mai e cu turele, cu salariul la Mega. Și ei s-au obișnuit cu mine să plec cu brațele pline de cumpărături, atunci când nu am „punguță” cu mine. Și nu mă mai întreabă. Doar zâmbesc când mă văd.
Probabil că fac ceva de mă țin minte. Poate consecvența în lucrurile în care cred?
Oare care a fost ziua în care am decis să refuz pungile de plastic sau să folosesc cât mai puține?
Poate a fost în ziua în care cutia de acasă pentru reciclat plastic s-a umplut mult mai rapid decât cutia pentru hârtie, care era la fel ca dimensiune. Nu, nu îmi amintesc clar ziua. Însă aproape fiecare zi îmi oferă un motiv.
Într-o zi, o pungă în copacul înflorit din faţa ferestrei mele, copac care de la an la an era mai puțin înflorit.
Într-o altă zi, pisicuța noastră care a intrat cu căpușorul în toarta unei pungi și a fugit speriată prin casă; noroc că eram acasă.
Într-o zi, vizitând un spital în Statele Unite, am văzut multe broscuțe țestoase care mâncaseră pungi de plastic.
Iar în fiecare zi văd pungi aruncate pe stradă.
Poate că ai zâmbit sau chiar râs când un animal s-a încurcat într-o pungă. Poate că ai privit de multe ori cu fascinație cum se zbate o pungă prinsă în vreo creangă sau cum zboară dusă de vânt. Dar cred că nu mai e nici de râs, nici de privit când punga aceea poate afecta calitatea vieții.
#spuneNUpungilorDePlastic este și invitația mea de a reflecta când iei o pungă de plastic, pe care o arunci când ajungi acasă. Oare știi ce risipă uriașă de resurse se face? Oare știi că 1 milion de pungi de plastic sunt consumate în fiecare minut, că 500 de miliarde de pungi sunt generate anual la nivel global și 200 pungi de unică folosință sunt aruncate anual de fiecare cetățean european ? Viața de folosință a sacoșelor e incredibil de scurtă, undeva la sub 25 minute, iar apoi sunt aruncate, dar viața lor abandonate poate dura zeci de ani și pot avea un impact profund negativ asupra mediului
Oare știi că din cauza pungilor, mor anual cel puțin 100.000 de viețuitoare marine și 1 milion de păsări? Apoi, din oceane, plasticul ajunge înapoi în farfuriile noastre, prin hrana consumată.
Te invit să privești secvența de jos și să reflectezi la faptul că plajele și malurile apelor care erau o dată curate, acum au în componența lor bucăți de plastic. Cred că ține de fiecare să facă un gest mic: să spună nu pungilor de plastic, folosind pungile reutilizabile. 💚
Dacă azi mergi la cumpărături, măcar azi alege să nu cumperi pungi de plastic și alege să fii cât mai sustenabil, necumpărând pungi de plastic și utilizând pungi refolosibile. 💚 De ce azi? Pentru că azi este Ziua fără Pungi de Plastic💚, o zi în care ni se cere să acționăm pentru a stopa folosirea pungilor din plastic. Mișcarea a fost inițiată acum nouă ani în Barcelona, de către Organizația Rezero. Treptat, i s-au alăturat numeroase organizații la nivel internațional.
Ce ziceți? O zi fără pungi de plastic? Mai multe zile fără plastic? Cred că ține numai de noi.
„Uneori cred că îmi vor crește aripi .
Uneori mă tem că îmi vor crește aripi.
De plastic.
Mă conving că voi avea grijă și nu vor fi de plastic,
dar tot mă tem,
mă tem că aripile mi se vor încurca în plastic.
Uneori chiar cred că îmi vor crește aripi.
Uneori… sper să îmi crească aripi
din crengi verzi.
Și sper azi să nu se încurce în plastic.”
Lăcrămioara Ocunschi
Dacă apreciezi articolul, dă-i un share cinstit. Îți mulțumesc din 💚
Da, asa este și eu folosesc pungi din material, deoarece sunt mai rezistente, se spala ușor, au o întrebuințare mai lunga, i ocroti natura. Întâmpin cu multa dragoste și respect ceea e faceți. Va mulțumesc!