Pregătire pentru webinariile online facilitate de mine

În funcţie de ora stabilită, asigură-te că te loghezi cu 10 minute mai devreme la linkul primit.

Pregătirea dispozitivului de pe care te vei conecta
– Poţi să participi la întâlnire de pe laptop/PC, tabletă sau telefon, pe care să ai instalat aplicaţia Zoom (este o aplicatie gratuită). Pentru o interacţiune cât mai bună şi crearea şi perceperea cât mai reală a comunităţii, recomand ca aceste echipamente să aibă cameră video. Camera video te va “ţine în priză” şi pe tine şi pe noi.
Recomand laptop/PC. Dacă foloseşti telefonul sau tableta, găseşte o soluţie să stea fix/sprijinit pentru a avea mâinile libere şi nici noi să nu ameţim când te privim. Asigură- te, pe cât posibil, că te conectezi de pe un device alimentat la priză;
– Asigură-te că ai o pereche de căști cu microfon pe care le poți folosi. Nu te baza pe cele încorporate în device. Merge să folosești și un sistem hands-free, dacă nu ai altceva la îndemână. Când nu vorbești sau nu ai implicare activă, ține sesiunea pe „mut”. Activează sonorul doar când ai ceva de adăugat.
– Dacă în general nu ești familiarizat cu tehnica IT, solicită sprijinul cuiva care știe şi instalează aplicația Zoom pe PC /laptop. Îți recomand să faci câteva exerciții de conectare cu un prieten. Important este să urmărești cum şi pe ce butoane să apeși ca să poți vorbi sau scrie în chat, cum să îţi pui microfonul pe „mute” atunci când nu vorbești, etc. Meniul aplicației este destul de simplu şi în câteva minute poţi să te familiarizezi cu el.
– Pregătește un alt device pentru back-up (telefon sau tabletă) şi asigură-te că ai şi pe acesta aplicația instalată şi ești familiar cu butoanele. Pe telefon sau tabletă meniul este similar, dar e important să te obișnuiești cu el. De asemenea, ai în vedere să fie pus la încărcat (conectat la priză) pentru că o astfel de conexiune solicită mult bateria telefonului şi uneori se descarcă mai mult decât îl poate încărca.
– Chiar dacă eşti superspecialist în comunicări pe Zoom şi device-urile tale funcționează perfect, te rog verifică încă o dată cele de mai sus înainte de întâlnirea grupului

Pregătirea spaţiului
– Alege un loc în casă unde să fii cât mai puțin deranjat/ă;
– Fă ordine în acel loc, astfel încât să nu fii distrasă de alte elemente;
– Să nu fie un loc prea confortabil ca să nu te „relaxezi” prea tare, adică nu pe pat; e recomandat să stai pe cât posibil aşezat şi, eventual, să poţi nota;
– Poziţioneză-te (ideal) cu fața spre sursa de lumină naturală sau să ai o veioză în zonă care să îți lumineze trăsăturile, mai ales dacă ești într-o parte mai întunecată a casei sau e seară și nu vrei lumină puternică în cameră. Evită să te poziționezi cu spatele la o fereastră (dacă nu e noapte) sau la o sursă de lumină (lustră, lampadar, veioză) pentru că vei fi contre-jour ceea ce te va face să arăți ca un cap negru din care izvorăște lumina.
–  Caută niște cărți/ caiete și pune laptopul pe o poziție mai ridicată, astfel încât să îți vină ușor să privești în camera video. Când privești, priveşte spre cameră – astfel oamenii vor percepe că te uiți la ei. Fă posibil să te vezi de la mijloc în sus dacă va trebui să vorbești si ceilalţi să nu aibă percepţia că cineva le vorbește de sus. Însă, cel mai important este ca ţie să îţi fie cât mai confortabil
– Pregăteşte lângă tine cartea Comunicarea Nonviolentădosarul/ fişierul cu fişele de practică, fișele cu emoții și nevoi, eventuale materiale trimise în prealabil, ceva de notat (agenda/coli şi 2 -3 instrumente de scris)
– Pentru că e important să fim hidratate/ hidrataţi în acest proces, neapărat pune-ţi la îndemână apă, cu grijă la spaţiul ales ca să nu o loveşti din greşeală şi să nu o verşi peste device-uri şi alte materiale.
– Eventual, poţi să ai şi ceva de ronțăit la îndemână. Recomand să mănânci ceva înainte de a începe pentru a avea această nevoie împlinită.
– Anunță-i pe cei de acasă de momentul/ programul tău:  (spune-le clar intervalul orar) şi de faptul că ne vom strădui să ne ținem de el. Dar pentru că este live şi nu este înregistrat, este posibil să depăşească cu câteva minute, în funcţie de cum suntem prinse/ prinşi în procesul de conectare cu noi însene.
– Pe cât posibil, rezolvă tot ce ai de rezolvat pentru job sau pentru familie sau personal ce ar putea apărea în timpul întâlnirii, astfel încât să stai cu mintea la întâlnirea noastră şi la situaţiile pe care le vei lucra.

Pregătirea ta
– Fii pregătită să te alături întâlnirii mental, emoţional şi fizic, atât audio, cât şi video. Ce ar însemna asta? Să arunci o privire în oglindă, eventual să te priveşti în ochi şi să vezi cum poţi să faci să fii într-o formă cât mai bună pentru a te simţi bine şi pregătită de întâlnirea cu tine însăţi. Eventual să îți aranjezi părul, să te dai cu ruj, să te machiezi și să te îmbraci confortabil, dar nu extrem de confortabil (poţi alege o cămașă sau o rochiță sau un tricoul lejer). Cum te simți bine, aşa este cel mai bine. Dar e important să nu porţi grija hainelor sau a aspectului exterior (dacă ţi-ai făcut sau nu manichiura, dacă te-ai vopsit sau nu). Fă înainte ce știi că ai de făcut (spălat păr, unghii, etc) ca să fii în cea mai bună stare a ta. Atât cât poţi.
– Cu câteva momente înainte de a începe sesiunea, setează-ţi mental intenția de participare şi de a te conecta cât mai mult la energia acestui grup, să priveşti cu interes, curiozitate, contribuţie şi responsabilitate acest mod de interacţionare pentru a îţi fi cât mai de folos.
– Deși vom fi online, modulul va fi cât se poate de interactiv. Vor fi exerciții pe care le vom face în diade sau triade (grupuri de 2 sau 3) .
Când vorbeştivorbește rar (poate exista un delay atât pe video, cât și pe audio) şi cu grijă la timpul celorlalţi. Verifică care este intenţia cu care vorbeşti.
–  În pauze ridică-te, mișcă-te, întinde-te.

Indiferent ce ţi s-a întâmplat sau nu ţi s-a întâmplat în timpul zilei sau în ultima perioadă, vino … aşa cum ești emoţional. Vom face împreună zoom in şi zoom out.

 https://www.youtube.com/watch?v=z9LiPuVRyU8

Abia aştept să ne revedem

Cu mult drag,

Lăcră

PS- Ai văzut articolul cu motivele de a participa la un grup de studiu?
https://www.lacramioaraocunschi.ro/2020/10/18/20-de-motive-ca-sa-participi-la-grupul-de-studiu-cnv/

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *