Să salutăm tot ce vine

      Niciun comentariu la Să salutăm tot ce vine

 

Ştiai că … există Ziua Salutului și ea este legată de Ziua Păcii? Salutul înseamnă că eşti sincer şi deschis pentru pace și este sărbătorit pe 21 noiembrie.
Ziua Salutului a fost creată inițial în 1973 pentru a arăta oamenilor, mai ales celor din Orientul Mijlociu, că prin comunicare și nu prin violență, conflictele pot fi rezolvate, că o comunicare clară și onestă poate contribui la dezvoltarea păcii. În anii ’70, conflictul dintre Egipt și Israel a fost destul de sever, iar mulți oameni se temeau că ar putea izbucni un alt război uriaș. Ziua Mondială a Salutului a fost creată ca un răspuns direct la Războiul Yom Kippur, care tocmai se terminase în octombrie 1973, în timpul căruia mii de soldați și civili nevinovați au fost uciși, după ce fuseseră chiar și torturați.

Salutul poate fi primul pas pe puntea către ceilalți mai ales atunci când poate am rănit pe cineva. Mulți oameni nu știu cât e de important să recunoască că au greșit și să își ceară scuze. Unii văd un astfel de comportament ca o slăbiciune, când, de fapt, este o afișare a forței și a încrederii. De asemenea, oamenii adesea fac greșeala de a crede că cealaltă persoană își va pierde respectul față de tine dacă îți ceri scuze. Majoritatea oamenilor vă vor respecta mai mult pentru sinceritatea recunoașterii că ați greșit, decât dacă vă hotărâți să vă țineți cu încăpățânare de convingerile dvs. după ce s-a dovedit incorectă. La început poate  fi puțin descurajant, dar dacă persoana cu care v-ați „războit” este suficient de importantă pentru dvs., va merita mereu lupta pentru a face prima mișcare și pentru a vă întinde mâna spre ei într-un gest de pace.

Participarea la Ziua Mondială a Salutului este destul de simplă: tot ce trebuie să faceți este să salutați cel puțin 10 persoane în această zi pentru a trimite un mesaj de deschidere și bunăvoință pentru alții. Hmmm, la ce viață socială au unii dintre noi, s-ar putea spune că Ziua Salutului poate fi în fiecare zi. Cred că este important să ne aducem în conștiință și intenția și energia cu care salutăm și ne deschidem noi către lume.

În cartea Comunicarea Nonviolentă a lui Marshall Rosenberg, autorul povestește de multe ori despre diverse situații conflictuale. Pentru că în acest proces de comunicare, identificarea și exprimarea emoţiilor şi sentimentelor reprezintă un pas important în conectarea cu oamenii importanţi din viaţa noastră, eu vă invit să salutăm emoţiile şi sentimentele care ne „tranzitează” viaţa. Pentru că emoțiile sunt mesageri ai gradului de împlinire a nevoilor noastre și ale altora. E important să le conștientizăm și să le primim în viața noastră. Un poem care ne vorbește despre emoții este Guest House al filosofului și poetului sufit Rumi, poem tradus de mine în limba română. .

Această ființă umană este o casă de oaspeti.
În fiecare dimineață, o nouă sosire.
O bucurie, o deprimare, o răutate,
o revelaţie de moment ce apare
ca un vizitator neaşteptat.
Primeşte-le cu bine şi întreține-le pe toate!
Chiar dacă sunt o mulțime de regrete,
care îți mătură violent casa
golită de mobilierul ei,
totuşi tratează onorabil fiecare musafir în parte.
S-ar putea să te pregătească
pentru ceva nou nemaipomenit.
Îngrijorarea, ruşinea, răutatea,
întâmpină-le la uşă râzând
și invită-le înăuntru.
Fii recunoscător oricui soseşte,
căci fiecare a fost trimis
ca un ghid de departe.
This being human is a guest house.
Every morning a new arrival.
A joy, a depression, a meanness,
some momentary awareness comes
As an unexpected visitor.
Welcome and entertain them all!
Even if they are a crowd of sorrows,
who violently sweep your house
empty of its furniture,
still treat each guest honorably.
He may be clearing you out
for some new delight.
The dark thought, the shame, the malice,
meet them at the door laughing,
and invite them in.
Be grateful for whoever comes,
because each has been sent
as a guide from beyond

Tu pe cine și ce saluți în viața ta?

Later edit: 30 iulie 2020-
Vă las mai jos şi o înregistrare a traducerii făcute de mine. Cu bucurie ca să vă bucurați!

 

Despre evenimentele legate de Comunicare Nonvioilentă pe care le facilitez, vă invit să urmăriți pagina mea Lacramioara Ocunschi, trainer & coach

Share & Care

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *