I don’t speak Croissant, I eat Croissant !

– I don’t speak Croissant, I eat Croissant ! îmi spune Radu cu un perfect accent franţuzesc şi cu atitudinea je m’en fiche când îi spun sau îl întreb ceva în franceză, el fiind un pasionat al limbii engleze.

Mereu zâmbesc, mai ales când mă gândesc la istoria croissantului: inspirat de turci, moşit de austrieci, botezat de francezi, celebrat de americani (azi!) şi de bucurat, bucură o lume întreagă.

‘Miss, what’s the French for ‘croissant’?’
Sursa https://www.cartoonstock.com

Istoria spune că prin 1683, brutarii din Viena, având treabă în subsol, au auzit zgomote de săpături şi au anunţat armata. Imperiul turc asedia Viena, iar turcii, după mai multe încercări eşuate de a cuceri cu forța orașul, au decis să încerce să sape tuneluri subterane. Brutarii au primit onoruri și recunoştinţă pentru vigilența şi ajutorul lor în înfrângerea turcilor. Pentru a sărbători, au copt pâinea în formă de luna crescentă (lună nouă)- simbolul Imperiului Otoman. După ce turcii au fost învinși, a devenit un obicei de a servi o cafea de dimineață cu produse de patiserie în formă de semilună. Se spune că, după o sută de ani mai târziu, Maria Antoinetta a introdus acest produs în patiseria francezilor, pe care l-au numit „croissant”, însemnând „crescent” în franceza literară. Et voila!

Cică, într-o seară, o pereche de îndrăgostiţi priveau luna nouă, iar ea îi spune: „Romantic, nu?” „Nu chiar”, răspunde el, „dar mă face să mă gândesc că ar merge un croissant„. 😊 Am auzit şi văzut multe glume legate de croissante şi de posibilitatea pierderii controlului unora când zăresc şi adulmecă croissantele.

Oricâtă legătură are croissantul cu luna, mie îmi aduce în suflet soare, aroma dimineţilor, speranţe şi zâmbete, cafea, acorduri pariziene, zâmbete, aer de mare şi strigăt de pescăruşi cu un kind reminder: Live for the day, let the worries far away

Este Croissant Day.  Care vă plac mai mult? Mari sau mici? Cu sau fără umplutură? Cu sau fără topping? Cu ciocolată, cu vanilie, cu gem sau cu ce? Cu cafea, cu lapte, cu suc de portocale? Mai bine simple? Şi mai ales… de unde? Aşa-i că le consumaţi responsabil cu zâmbetul în formă de croissant ?

Eu mi-am început această zi ascultând Roxette. Zi faină cu croissante delicioase să aveţi! În fiecare zi.

 

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *